Rekentool glucose

Controle glucosemeters van patiënten die insuline gebruiken

Uit onderzoek blijkt dat bij één op de vijf patiënten die zelf glucose meten, de waarde op het apparaat afwijkt van de werkelijke waarde. Een oorzaak kan zijn dat de glucosemeter niet goed functioneert of dat er iets misgaat in het proces van prikken en meten bij de patiënt.


Indien u tijdens het consult uw patiënt een glucose-test op zijn eigen meter laat uitvoeren, kunt u goed zien of de juiste procedure wordt gevolgd. Uit dezelfde druppel bloed kunt u tegelijkertijd een glucose-test uitvoeren op de Glucose-POCT analyser. Beide resultaten worden met elkaar vergeleken. Hieronder vindt u een rekenmodule om u daarbij te helpen.

Rekenmodule

Vul hier het testresultaat in van de patiëntenmeter

 mmol/L

Vul hier het testresultaat in van de POCT-glucosemeter

 mmol/L

Afwijking

Bij een afwijking van meer dan 15% adviseren wij om bij een volgende controle nogmaals de beide testen met elkaar te vergelijken. Geadviseerd wordt om de patiënt een nieuwe verpakking teststrips met een ander lotnummer te laten gebruiken. Als deze test opnieuw meer dan 15% afwijkt, kan er een laatste controle ten op zichte van de labwaarden worden aangevraagd. Indien dan nog steeds een te grote afwijking geconstateerd wordt, adviseren wij de patiënt bij voorkeur een TUV-goedgekeurd meetapparaat aan te laten schaffen.

Vragen

Heeft u vragen over de kwaliteitscheck van de glucosemeter en/of over de rekentool, neem dan gerust contact op met onze vakspecialist Tjin Njo.

drs. Tjin Njo
arts klinische chemie
E-mail: tlnjo@saltro.nl

Met Het Praktijklab:


  • brengt u zorg dichtbij de patiënt
  • krijgt u direct de uitslag van een test waardoor u effectiever kunt behandelen
  • hebben patiënten sneller duidelijkheid over hun gezondheid
  • voldoet u aan de nieuwste kwaliteitseisen POCT